Shortbread = a legújabb őrületem
Shortbread (glutén- és kazeinmentes)
2010. május 28., péntek
A shortbread az angolszász országokban
kedvelt vajas omlós keksz. A skóciai eredetű sütemény több országban is nagy
kedvencnek számít, így az Egyesült Királyság mellett Dániában, Svédországban és
Írországban is.
Tésztája
vajból, lisztből, egy csipetnyi sóból és cukorból áll. Vannak változatok, ahol
kukoricalisztet használnak, illetve az omlós, kicsit morzsálós eredmény elérése
érdekében rizsliszttel készítik a süteményt.
Ízesíteni
sokmindennel lehet. Gazdagítható darált mandulával vagy más darált
csonthéjassal, reszelt citrushéjjal. De tehetünk bele kakaóport,
csokireszeléket, mákot, kókuszreszeléket, aszalt gyümölcsöt is. Egy kis
szerecsendió, szegfűszeg, fahéj is jó lehet bele.
Ha úgy
formázzuk, akkor lekvárt is lehet bele tenni, a kisült példányokat olvasztott
csokoládéba márthatjuk.
Tegnap két
változatát készítettem el, gesztenyelisztes és vaníliás-lekváros „korongokat”
sütöttem.
Bejegyezte: Anikó dátum: 12:09
Címkék: Shortbread
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése