Shortbread (glutén- és kazeinmentes)

2010. május 28., péntek

Shortbread = a legújabb őrületem


A shortbread az angolszász országokban kedvelt vajas omlós keksz. A skóciai eredetű sütemény több országban is nagy kedvencnek számít, így az Egyesült Királyság mellett Dániában, Svédországban és Írországban is.

Tésztája vajból, lisztből, egy csipetnyi sóból és cukorból áll. Vannak változatok, ahol kukoricalisztet használnak, illetve az omlós, kicsit morzsálós eredmény elérése érdekében rizsliszttel készítik a süteményt.
Ízesíteni sokmindennel lehet. Gazdagítható darált mandulával vagy más darált csonthéjassal, reszelt citrushéjjal. De tehetünk bele kakaóport, csokireszeléket, mákot, kókuszreszeléket, aszalt gyümölcsöt is. Egy kis szerecsendió, szegfűszeg, fahéj is jó lehet bele.

Ha úgy formázzuk, akkor lekvárt is lehet bele tenni, a kisült példányokat olvasztott csokoládéba márthatjuk.
Tegnap két változatát készítettem el, gesztenyelisztes és vaníliás-lekváros „korongokat” sütöttem.






























0 megjegyzés: